Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Až na to, že veřejný, politický sektor zklamal při správě peněz mnohem častěji - ať znehodnocovanim mincí nebo manipulacemi se závazky a rozpocty a nebonitnimi úvěry typu Fannie Mae. Zadruhé není žádoucí prebytek nabidky peněz pro startupy nad poptávkou?

1 0
možnosti
Foto

Až na to, že veřejný, politický sektor zklamal při správě peněz mnohem častěji - ať znehodnocovanim mincí nebo manipulacemi se závazky a rozpocty a nebonitnimi úvěry typu Fannie Mae. Zadruhé není žádoucí prebytek nabidky peněz pro startupy nad poptávkou?

2 0
možnosti
Foto

Z mého pohledu je finančně profláknutý sektor veřejný i soukromý. A ruku na srdce, ony se ty dva sektory chovají spíš podle hesla ruka ruku myje, než že by to byly nějaké odporující si varianty. Stačí se podívat na pohyb osobností mezi DC a Wall Street nebo jak Fed v posledních deseti letech rekapitalizoval banky na účet daňových poplatníků.

Osobně bych ve financování vlád rád viděl buď tvrdý kapitalismus - tedy půjčky od soukromých bank za tržní cenu (a ty dnešní dluhopisy samozřejmě nemají s tržní cenou nic společného - viz japonský nebo italský 10year) a nebo to co navrhuje Vollgeld - tedy centrální banka by kryla část nákladů tím že prostě vytisknuté peníze přímo do ekonomiky utratí (bez úroku). Bohužel místo toho máme jakéhosi kočkopsa, který si sice hraje na jakoby soukromé půjčky, ale současně ho centrbanky neustále sanují pomocí QE.

V tomto okamžiku mi skutečně jako lepší řešení přijde ten Vollgeld, i když bych raději viděl měkčí variantu - rozdělit banky na komerční, které by jely postaru, ale možná s tvrdšími multiplikátory a investiční, které by fungovaly v režimu plných rezerv. V každém případě ten stávající dluhový systém se dost divně potácí, takže vítám každou možnost jak zkusit něco nového (v mezích zákona a zdravého rozumu).

Co se týče toho přebytku ve vaší poslední větě - ten se dá zařídit jak ze soukromých tak centrálních zdrojů, tam žádný velký rozdíl nevidím. Nicméně to cílování inflace, které s tím souvisí, mi přijde jako zběsilost. Já bych viděl jako optimální střídání inflace (kdy se do ekonomiky, včetně těch startupů, nalijou peníze) a deflace (kdy se z ní vyždímají nápady, které se neujaly) a to tak, aby v dlouhodobém horizontu byla cenová hladina co nejstabilnější. A ne aby to vypadalo takhle:

http://monevator.com/a-history-of-uk-inflation/

0 0
možnosti
Foto

Zajímavé téma a fundované vysvětlení. R^

1 0
možnosti
Foto

Díky. Zajímavý téma to je, protože od zdraví finančního systému se odvozuje zdraví celé ekonomiky a ten stávající je taková nesourodá směs zvyklostí a ustanovení, že by to chtělo nějakou gruntovní reformu. Prostě to od podlahy vyměnit. Něco jako MMT

https://en.wikipedia.org/wiki/Modern_Monetary_Theory

i když mi není moc jasný, jak moc imunní je vůči inflací....

0 0
možnosti
Foto

Honzo, dobrý článek, i když bych k němu mám několik výhrad a dodatků.

1 0
možnosti
Foto

To u takto komplexního tématu ani jinak nejde... :-)

1 0
možnosti
Foto

J81a52n38a 41M32a23j69o64v46á

10. 6. 2018 16:21

Díky za osvětlení, Honzo. Pro samé jiné věci jsem ani nevěděla, že švýcaři referendí, natož o čem...

1 0
možnosti
VT

Super clánek,a fundovaná debata.R^

1 0
možnosti

Je to napsané, jak jinak než, dobře. Ale bohužel stav dnešní společnosti není to, jak by to mělo být, schopná akceptovat. Respektive není zájem, zrovna tak v bankovnictví, jako v jiném oboru podnikání převládá chamtivost.

A to nevyřeší ani dvě generace. Jedině "začít znovu"...od nuly.

1 0
možnosti
Foto

Já myslím, že po té další krizi, která už se vaří, nám asi nic jiného než reset nezbyde.

1 0
možnosti
AG

A65l92e34x 74G43r32e51g43o28r

10. 6. 2018 11:57

Ano, jen s malou výhradou. Ne během dvou generací ale co nejdříve nejlépe s příchodem další finanční krize. A až taková krize přijde, nechat banky svému osudu, tak jako stát nechává svému osudu podnikatele, kteří narozdíl od bank vytvářejí opravdové hodnoty. Globální krach by očistil společnost a mohli bychom začít s čistým stolem znova a možná i lépe. Většina bezcenných papírků by ztratila svou moc a ukázalo by se, kdo je opravdu bohatý. Jestli ten, co něco umí nebo ten, co spekulacemi ožebračil jiné.

1 0
možnosti
JR

J44a15n 55R66á33ž

10. 6. 2018 13:55

Na tom, že v brzké době přijde nějaká krize se shoduje většina světových ekonomů. Jen se neví, zda její prvotní příčinou bude přehřátý trh s nemovitostmi, který je vyvolán neodpovědným chováním hypotéčních bank , které levnými hypotékami poskytovanými zjevně nesolventním žadatelům udržují "nezdravé" prostředí realitního trhu nebo přehřátý akciový trh, kde se inflační peníze vyměňují za akcie i těch podniků, které by v normálně se chovajícím prostředí zanikaly nebo bude krize způsobena tím, že produktivita práce v "západních" zemích dlouhodobě nejenom stagnuje, ale v mnoha zemích klesá, ale množství peněz mezi obyvateli roste.

1 0
možnosti
  • Počet článků 402
  • Celková karma 19,54
  • Průměrná čtenost 920x
Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.