Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PN

P42e59t66r 36N74o79v26á50k

31. 10. 2019 16:43

Zásadní přínos demokracie je v něčem jiném. Na světě funguje zákon silnější. Silnější lev, bohatší chlap nebo vyspělejší stát si prosadí svoje. Demokracie je také jrn vyjádření práva silnějšího. Výhoda spočívá v tom, že si ty skupiny nemusí rozbít hubu a nevznikají škody. Rozhodne počet místo hrubé díly. Nic víc v tom nehledejme. Většina nemusí rozhodnout správně.

1 0
možnosti
Foto

Já si myslím, že ta demokracie (alespoň v principu) působí tak, aby se to právo silnějšího trochu omezilo. Ale v praxi to tak jednoduché samozřejmě není, protože silnější pes dovede využít i demokracii ku prospěchu svému...

2 0
možnosti

Tak tohle je tema na opravdu dlouhou diskusi (nejlepe u piva). Svobodne tedy volim volny trh nohou a pres rameno jen navistne vysteknu "jen matematicky vandal muze rozstrilet nas graf na cimprcampr!"

1 0
možnosti
Foto

Kde střílí konzument kolalokovy limonády, netřeba volat doktora (přírodních věd). :-)

1 0
možnosti
Foto

Problém tkví v tom, že volný trh plodí ekonomické cykly a svobodné volby politickoekonomické cykly.

1 0
možnosti
Foto

Na cyklu jako takovém není nic špatného. Je to jeden z nejstabilnějších a nejběžnějších asymptotických stavů. Ono ekvilibrium je obecně v dynamickém systému spíš vzácností.

Problém je v tom, aby ten cyklus neměl katastrofické důsledky jako třeba v roce 2008. Tam to ale byly spíš netržní zásahy centrální banky, než působení volného trhu. Ten sám o sobě je pouze mechanismem k určování ceny. Na tom cyklu se podílí celá řada dalších faktorů.

Jinak centrální banky jsou (po politbyru) další instituce, které si myslí, že názor několika desítek jedinců může správně ohodnotit celkové ekonomické prostředí. A bude to pravděpodobně mít podobně tragický dopad...

6 0
možnosti
Foto

R^ Nabídka a poptávka. A PíÁr, ,,regulující", ba až diktující poptávku. Holt volný trh. A ,,vražedná" čísla;-)

2 0
možnosti
Foto

No on skutečně volný trh v podstatě nikde neexistuje, protože vždycky budou skupinky, které se ho budou snažit ohnout k obrazu svému. Taková ta myšlenka, že všichni vyvalí své zboží na krámku a nechají zákazníky, aby si svobodně vybrali se hodí spíš do učebnic. Život funguje trochu jinak... :-)

4 0
možnosti
Foto

:-) TGM...reliéf na fasádě školy v Solnici:) budeš vědět líp než kdokoliv, kde je:)) " Nás spasí mravnost a vzdělání":) nojo...TGM...čímž ještě děkuji za videjko pod mým blogem. Svěžest tatíčka Masaryka je vskutku tristní ukázkou k dnešku.:)

2 1
možnosti
Foto

Obávám se, že dřív než nás spasí vzdělání, tak nás spase nevzdělání... :-)

5 0
možnosti

Protože jsem ruku nezvedla, dočetla jsem až k Roosweltovi. A celou dobu čtení jsem myslela na Gaussovu křivku. Takže Rooswelt mi potvrdil, že by voliči měli být na nějaké vzdělanostní úrovni.

Díky za blog!

4 0
možnosti
Foto

No a protože nástup robotů a umělé inteligence asi celkové vzdělání populace moc nezvýší, obávám se, že demokracie má na kahánku (ono je to třeba vidět i na tom, jak těžko se demokracie "vyváží" do zemí, kde je ta vzdělanost poměrně malá). :-)

6 0
možnosti
  • Počet článků 402
  • Celková karma 19,54
  • Průměrná čtenost 920x
Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.