Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Myslim, ze prijde doba, kdy Zeme problem "nekonecneho" rustu vseho lidskeho sama vyresi.

1 0
možnosti
Foto

Jo, přestane nás živit a po ptákách

0 0
možnosti
MP

Nechci to hledat, ale různé odhady a think-tanky předpokládají nárůst populace na 10 miliard do roku 2050 a pak pomalý sešup, což se projeví negativní strukturou věkové pyramidy.

Období zvýšeného bělení korálů bylo pozorováno ve vrtných jádrech už od 17.století. Korály je třeba chránit před jinými škodlivými vlivy ( hvězdice trnová koruna ), na zvýšený obsah CO2 ve vodě se adaptují.

https://www.klimaskeptik.cz/co-rika-veda/okyselovani/ https://e360.yale.edu/digest/great-barrier-reef-coral-cover-2022-record

Brazílie měla v roce 2020 lesnatost 46,5% území, ČR jen 34 %. Takže pokud mají země tropů chránit své lesy ve prospěch nás všech, je třeba jim to nějak kompenzovat.

Již akademik Sacharov navrhoval rozdělit svět na 3 zóny : pracovní, obytnou, přírodní. Že se to nedaří realizovat je nasnadě, když se místo klacky mlátíme stále sofistikovanějšími výdobytky lidské techniky.

Takže se asi nezbývá smířit, že endemické druhy mizí ( ono jsou to často jen poddruhy a variace ), zatímco invazní druhy dobývají svět.

V tomto máme my křesťanští kreacionisté výhodu. Člověk tento svět nestvořil a proto ho ani nemůže zachránit. Očekáváme nová nebesa a novou zemi, ve kterých bude přebývat spravedlnost.

1 0
možnosti
Foto

Ty tři zóny je celkem dobrý nápad, jen to asi v současném politickém klimatu neprojde, stejně jako kompenzace za zachování dešťových pralesů. Bohužel. Naše civilizace se dostala (ekonomicky vzato) na koně tím, že vykácela a spálila co mohla, takže pokud na rozvojových zemích chceme ekochování, tak bychom jim s tím rozhodně měli pomoci.

Těch deset miliard se obvykle udává jako udržitelná kapacita planety, tedy při zachování jakés takés biologické rozmanitosti. Zda se nám tu hranici podaří udržet je otázka. Já doufám, že na variantu "obří farma" nedojde. To už ale bude starost nadcházejících generací.

Jo, a ten australský reef se skutečně trochu vzpamatoval, ale je to pořád jen jedna vlaštovka, která jaro nedělá. Vývoj leze málokdy po přímce - spíše se pohybuje stylem "jeden krok dopředu, dva kroky zpět"

https://phys.org/news/2023-08-coral-recovery-great-barrier-reef.html

V každém případě jim držím palce.

2 0
možnosti
Foto

Je nás moc a mezi nimi moc hloupých.

2 0
možnosti
Foto

No, taky mám pocit, že procento lidí, kteří se o věci zajímají, klesá.

0 0
možnosti
  • Počet článků 402
  • Celková karma 19,54
  • Průměrná čtenost 920x
Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.