Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

P22a42v16e81l 80K78u67l27a

9. 7. 2016 11:41

Moc Vám děkuji, jsem rád, že jsem na stará kolena konečně pochopil, proč je nultá mocnina kladného čísla vždy 1:-)

5 0
možnosti
KK

Platí to i pro záporná čísla. Protože (-5)^3 = (-1)^3 * 5^3 ve zlomku se ta (-1)^3 vykrátí a jste tam, kde já nahoře začínám.

1 0
možnosti

Jestli by nebylo jednodušší naučit počítače desítkovou soustavu než nás hexadecimální .-))

.

Konečně jsem pochopil to označení barev ... děkuji .-)

.

R^

1 0
možnosti
Foto

Počítače už desítkovou umí. Třeba s těma barvama by to šlo samozřejmě zařídit tak, že by každá komponenta jela od 0 do 99, ale pak bychom plně nevyužívali kapacitu toho bajtu. :-)

Kdyby barvy jely od 0 do 99, tak bychom měli 100^3, tedy 1 milion barev. Takhle jich máme 256^3, což je něco přes 16 milionů. I když, upřímně řečeno, přidáním několika dílků se ta barva moc nezmění, většinou se to okem ani nepostřehne.

Proto si taky web designéři vymysleli další vychytávku, které říkají redukované barvy a zapisují se jako tři hexadecimální číslovky, např. "#4bc", což se interpretuje tak, že se nejdřív každá číslovka zdvojí "#44bbcc" a dál se pokračuje tak jak je popsáno v článku.

0 0
možnosti
Foto

Moje paměť je mělká...před pár lety po mně něco podobného chtěli u zkoušky, ale DNES si Tvůj supervýklad uložím, bych mohla jednou poučovat...no, vnoučata;-D. A ta hudba - živá vodaR^

2 0
možnosti
Foto

No, začínám mít podezření, že někteří studenti si chodí na hodinu matematiky jenom poslechnout písničku ;-D

2 0
možnosti
Foto

Jeden z mnoha omylu pri tvoreni nebo evoluci cloveka bylo to, ze mame 10 a ne 8 prstu. Proto vznikla desitkova soustsva. Osmickova soustava je mnohem sikovnejsi nez desitkova. Prevod z osmickove do binarni a zpet a do hexadecimalni a zpet je mnohem jednodusi.

Navic, kdybychom meli 8 prstu a nemeli prstenicky, tak bychom meli dalsi moznou vymluvu, ze se nechceme zenit, protoze nemame prst, na ktery se snubni prst dava.

Clanek jsem jen preletel, tak se omlouvam, pokud se opakuji a pisi to, co jiz stoji v clanku.

Obdivuji Te, ze blogujes v lete a jeste takove technicke clanky. Ja jsem prirodni clovek, v lete radeji moc nepracuji a uzivam si leta. Na podzim to pak s chuti dohonim. :-)

3 0
možnosti
Foto

Honzomilý... nejsem současně prezidentem, tak jsem zatím doma mimo stromy. U počítače a čtu.. ale obložila jsem se ke kávě sto dvaceti devíti piškotama a čtu... a čtu... a zase ... AŤ nežeru čtu... dobře.. Tohle si vytisknu protože pro mne je to trochu drzewo, co se může synovi hodit. Ale krásné je , že zvládnout to jde... to je vidět na těch lidech ve videu, jak se radují... po zkoušce z matematiky... asi....R^:-)

2 0
možnosti
Foto

No sláva - konečně je ze mne Honza ;-DR^

A ti lidé na videu právě objevili tajnou skrýš piškotů.

To holt člověka vždycky potěší :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 402
  • Celková karma 19,54
  • Průměrná čtenost 920x
Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.