Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LC

Výborně popsáno. Dovolím si ale jednu poznámečku. U složitých systémů nemůžete přesně předpovědět jaký bude konečný výsledek procesu, ale tendence ano. Když užiju váš případ s plechovkami, když ji vhodíte do potoka, téměř s jistotou ji budete lovit někde po proudu, s téměř nulovou pravděpodobností někde proti proudu. Edison, když vynalézal žárovku, prý řekl ... znám deset tisíc způsobů jak to nejde. My známe zatím jen několik způsobů jak nejde vytvořit skutečně fungující multikulturní společnost. Je ovšem rozdíl dělat pokusy se žárovkou a pokusy se společností. Nejsem masochista a byl bych nerad, kdyby se další pokus na společnosti odehrál za mého krátkého života. Jeden pokus mně stačil.

5 0
možnosti
Foto

Mně jeden pokus stačil též. I proto jsem v imigrační otázce spíše na straně "proti", protože z něho v poslední době stále silněji cítím rukopis "pokrokových" sociálních inženýrů.

A s těmi tendencemi celkem souhlasím. Proto se v komplexních systémech hojně uplatňuje statistika. Protože sledování zprůměrovaných veličin má větší šanci na úspěch.

Koneckonců fyzika se (prostřednictvím statistické mechaniky) vydala touže cestou. Nepokouší se popsat rychlost jedné každé částečky plynu, ale raději sleduje chování makroveličin (tlak, teplota atd).

2 0
možnosti
DB

velmi dobré, především kauza s běženci je velmi zajímavá tím, že má celou kaskádu dopadů a ne jen jedno dopadové místo..skoro jako elektrony, kdy vystřelíte jeden a dopadne jich pár set...a když pak někdo uvažuje jen o jednom elektronu, který někde dopadl.....svědčí to o naprostém nepochopené dějů

3 0
možnosti
Foto

Jo, ta analogie s kvantovkou je myslím na místě. R^

1 0
možnosti
Foto

Výborný článek. Karma více než zasloužená :-)

6 0
možnosti

J43a95k77u88b 41Š44o27l75c

19. 4. 2017 9:22

Článek hezký, ale o čem vlastně?

3 0
možnosti
HP

Chytrému napověz, hloupému dolož...

1 1
možnosti
  • Počet článků 402
  • Celková karma 19,54
  • Průměrná čtenost 920x
Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.