Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pěkné pojednání.

Článek jsem jen proletěl, přesto přikládám pár poznámek. ;-)

- V informatice se rozlišuje iterace a rekurze. Mám dojem, že v některých místech píšeš o rekurzi a nazýváš ji iterací.

- Nelíbí se mi, že bys chtěl uzavřít trpaslíky do skříňky, aby dávali ke vstupům výstupy. Ti vycvičení muzikanti ve videu jsou však ještě větší chudáci, než Tví trpaslíci. ;-) A to jsou živí lidé.

- Píšeš: "A prakticky všechno, co se vyvíjí v čase, se dá pozorovat optikou dynamických systémů.

Zdroj: https://janrehacek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=651079

To je obrovská nadsázka. Tvrdím, že většina toho co se vyvíjí v čase se bohužel-naštěstí nedá popsat žádným systémem. Například ekonomie, vývoj kurzů na burze, chování lidí, voličů atd. Určitě ne tak, abychom dovedli s jistotou tato chování předpovídat.

Ta bifurkace je jen hezký trik, jak změnit chování dynamického systému. V praxi (ekonomie, vývoj kurzů na burze, chování lidí, voličů atd) je však zpravidla k ničemu, protože předem nevíme, kde jsou kritické hodnoty parametrů.

Příklad. Včera se opět propadl kurz bitcoinu. Hlavními důvody bylo, že někdo vykradl burzu Binance a ukradené bitcoiny prodal za jeden alt a že jeden Japonec, který prodává bitcoiny zabrané burze MtGox, najednou prodal obrovské množství btc. Tyto dvě akce nebylo možné předpovědět a zavést do nějakého dynamického systému.

Shrnutí: Dynamické systémy jsou hezká teorie. Ukazují některé vlastnosti entit vyvíjejících se v čase. Prakticky použitelné jsou však pouze pro fyzikální (makro)objekty, pro které téměř přesně platí Newtonova mechanika a možná do jisté míry i pro jiné entity.

1 0
možnosti
WW

Ale vždyť jde o deterministický model limitních cyklů soustav, ve kterém se řeší uzavřené či neuzavřené křivky v souvislosti se stabilitou a prakticky by se to dalo aplikovat třeba na nelineární oscilátory nebo chemické reakce atd. Na burzu je lepší křišťálová koule...

1 0
možnosti
  • Počet článků 402
  • Celková karma 19,54
  • Průměrná čtenost 920x
Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.