Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Na rozdíl od matematických blogů, které jsou krásné, ale pro mne zcela zapovězené, neboť nechápu, dnešní Váš blog je i pro mne srozumitelný a hodnotím jej vysoko. Souhlasím s textem s tím, že problémem je právě ona zmíněná nevyspělost českého voliče.

V zemích s dlouhodobým systémem demokracie / kupř často zmiňované Švýcarsko/, ono předreferendové balábile neudělá žádnou paseku. Občané prostě znají svou odpovědnost.

V naší zemi, kde k drtivému volebnímu vítězství stačí zrušení 1 eura za návštěvu lékaře, je pravděpodobnost emocionálního rozhodnutí vysoká.

Takže - ano budoucnost patří referendu, ale za hodně hodně dlouho. R^

5 1
možnosti
Foto

No, to zrušení poplatku byla opravdu hrůza - ale to jde na vrub tomu Tytlerovu mechanismu... Ten funguje v přímé i nepřímé demokracii.

Já si ale pořád myslím (možná naivně), že průměrný český volič na tom s politickou vyspělostí není zase tak špatně (ve srovnání třeba s místními poměry). O politiku se zajímá a v podstatě do ní i dost vidí. V malých zemích si myslím, že ta odpovědnost za vlastní osud je pociťována trochu silněji než v zemích velkých a i do těch machinací je lépe vidět.

To že je parlament momentálně v tomto stavu přičítám spíš tomu, že EU zcela nezvládla imigrační problém (a jeho politické důsledky) a pokud se problém vyřeší, tak si myslím, že i naše scéna se znormalizuje. Zatím mi ale připadá že Brusel se stále šine špatným směrem (jak v otázce imigrace, tak v otázce finanční nezodpovědnosti, která se podle mého soudu zase brzy vynoří)

0 0
možnosti
Foto

Zase si Tě, Honzo milý, musím nechat na večer...R^

1 0
možnosti
  • Počet článků 403
  • Celková karma 18,33
  • Průměrná čtenost 918x
Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.